Hyvä vai paha ruutu?

Digitaalisuus – päivän sana. Älä istu liikaa koneen ääressä. Rajoita lasten ruudun ääressä viettämää aikaa. Kaikki on netissä. Niinpä, yhä useammat asiat hoituvat verkossa, sieltä löytää myös paljon viihdettä, kiinnostavia ja koukuttavia asioita. Mutta mikä on liikaa?

Ei ruutu yksin tai sen ääressä vietetty aika ole pahaksi. Tärkeämpää on ymmärtää, mitä sen kanssa tekee. Jos ruudun kautta tuleva tarjonta on hyödyksi, niin haittaako se, että aikaa vierähtää enemmän. Eikä ruutu välttämättä huononna sosiaalista elämääkään. Parhaimmillaan verkko tarjoaa hyviä yhteisöjä ja mahdollisuuden pitää yhteyttä kaukanakin oleviin ystäviin ja ihmisiin. Maapallon toiselta puolelta ruudussa hymyilevä lapsenlapsi tuo digimummolle paljon enemmän iloa kuin muutaman viikon matkalla viipynyt kirje ja valokuva. Kunhan ruutu ei ala korvata kokonaan eläviä kohtaamisia.

Istuminen liian kanssa on sekin vaarallista. Lapsista ruudun ääressä voi olla yhtä huolissaan kuin joskus muinoin lukutoukista, joita ei kirjan äärestä saanut aurinkoisellakaan säällä ulos ja liikkumaan. Kohtuus kaikessa on niin kulunut viisaus, mutta aina vai yhtä vahva ja moneen paikkaan sopiva.

Ruutu on kuin entisaikojen tuli – hyvä renki, mutta huono isäntä.

– joulukuu 2017

 

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.