Ammattilainen asialle

Kun perustin yrityksen reilu 15 vuotta sitten, tein itse melkein kaiken. Vain kirjanpitoon etsin heti tilitoimiston ja tilintarkastajan (joka oli silloin pakollinen). Koulutuksiani varten tulostin itse jaettavat aineistot.

Kun ei ollut lajittelevaa kopiokonettakaan, tulostamiseen, niputtamiseen ja nitomiseen meni helposti paljon aikaa. Pahimmillaan pikku tulostimesta loppui väri juuri h-hetkellä.

Yrittäjä kuvittelee helposti säästävänsä rahaa, kun tekee itse. Omaa tuntipalkkaansa kun ei tarvitse laskea ja maksaa. Mutta oman aikansa voi käyttää huonommin tai paremmin. Kun tekee asioita, jotka joku toinen tekisi tehokkaammin, niin aikansa käyttää huonommin.

Yritykseen ei ole järkevää hankkia kalliita koneita – vaikkapa monitoimitulostimia, jos niille ei ole riittävästi käyttöä. On kannattavampaa harkita ammattilaisen apuun turvautumista. Pienten ja pk-yritysten onneksi on olemassa palveluita tarjoavia ammattilaisia – samanlaisia pieniä tai pk-yrityksiä, joista tarvitsemansa palvelut saa tehokkaasti tuotettuna ja lopputuloskin on parempi kuin mitä voisi itse saada aikaan.

Kannattaa siis pyytää tarjouksia, jotta ymmärtää kustannukset ja sitten verrata niitä itse käyttämäänsä aikaan. Kumpi on kannattavampaa? Mihin kaikkeen sen oman aikansa voisi käyttää tehokkaammin, vaikkapa palveluidensa markkinointiin? Ellei sitäkin ole jo ulkoistanut ammattilaiselle.

Kun ensimmäisen kerran rohkaistuin tilaamaan koulutusaineistot ammattilaiselta ja totesin, että hintakaan ei ollut paha, niin olen mielelläni käyttänyt palvelua uudestaankin. Ja on paljon mukavampaa jakaa kuulijoille näyttävän näköiset aineistot, jotka nekin kertovat koulutuksen laadusta. Sen omaan substanssiosaamiseen perustuvan sisällön lisäksi.

Samasta Painomerkistä olenkin sitten tilannut käyntikortit, joulukortit ja muut tarvitsemani painotuotteet. Käyntikortteja saisi halvemmalla erilaisista nettipalveluista, mutta mikä ajan säästö! Siellä ovat tallessa aiemmat pohjat, joten riittää, kun laitan sähköpostin, että tarvitsisin uusia käyntikortteja, ja käyn hakemassa valmiit kortit Pasilasta – useimmiten saman päivän aikana. Oman aikansa säästämiseksi voisi tilata toimitettuna – mutta sekin maksaa. Siinä pitää taas laskea omien tuntiensa palkkaa tai päättää, että on mukava vaihteeksi nousta koneen äärestä ja lähteä ajelemaan kaupungille.

– maaliskuu 2018

 

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.