Cogita ample – ajattelun laajentamisen tarve

Geopoliittinen tilanne, jossa nyt elämme on järkyttävä esimerkki siitä, miten osapuolten välinen dialogi ei toimi, kun katsotaan yksisilmäisesti vain omaa totuutta. Juuri valtionjohtajien pitäisi kyetä ajattelemaan laajasti, katsomaan myös tulevaisuuteen.

Myös monissa arkipäivään normaalisti kuuluvissa yhteyksissä on tarvetta ajattelun laajentamiseksi. Se on tuntunut myös koronan yhteiskuntaan tuomina poikkeusaikoina. Siksi järjestimmekin aiheesta viime vuonna kaksi webinaaria teemana: Ajattele laajasti – ja ketterästi. Webinaarien ytimessä oli fakta, että poikkeusoloissa on näkyvästi ollut esillä yritysten lopettaminen, kannattamattomuus. Siksi pohdimme, kannattaako jokaisen miettiä, mitä voi tehdä säilyttääkseen työpaikkansa.

Ketteryys, joustavuus, innovatiivisuus

Korona-ajan voittajia olivat yritykset, jotka olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuten maskien, koronatestien tai rokotteiden valmistajat, joiden tuotteille oli uusissa oloissa valtavasti kysyntää. Muilta vaadittiin muutoskykyä. Ketterät yritykset menestyvät paremmin. Esimerkeiksi ketteryydestä löytyivät verkkoon siirtyneet koulutusyritykset ja etävastaanottoja järjestäneet terveyspalvelut.

Menestykseen saattoi johtaa myös joustavuus ja sopeutuminen, mistä esimerkkeinä olivat mm. ravintoloiden lounaskassit tai ne, jotka keksivät aloittaa maskien ompelun muiden tuotteidensa ohella. Myös innovatiiviset ratkaisut ja ennakkoluulottomuus toivat myyntiä lisää, kuten gini-tehdas, joka alkoi valmistaa käsidesiä. Jokaisen yrityksen kannattaa ajatella laajasti, miten itse voisi olla joustava, sopeutuva ja innovatiivinen.

Miten löydetään uusia tekijöitä?

Nyt yhteiskunta alkaa etsiä tietä ulos koronan aiheuttamasta poikkeustilasta. Se tuo jälleen omat haasteensa. Webinaarissammekin tuli esiin, että esimerkiksi ravintola-alalle on vaikea löytää työntekijöitä. Pitkien lomautusten aikana ihmiset ovat hakeutuneet muihin töihin. Siinä tarvitaan jälleen laajaa ajattelua, kun mietitään, mistä löydetään uusia tekijöitä: alan opiskelijoista, muiden alojen osaajista kouluttamalla, ulkomailta vai voidaanko houkutella eläkkeelle siirtyneitä ammattilaisia takaisin. Samoja haasteita on myös terveydenhuollossa. Jokaisen kannattaa siis miettiä, mistä saisin uusia kollegoita, jos sellaisia tarvitaan. Työtä etsiväkin voi ajatella laajasti: mitä kaikkea osaan tai voisin oppia, jotta työllistyisin. Vastuu yhteiskunnan toimivuudesta on meillä kaikilla.

Tämä teksti on lähetetty uutiskirjeen tilaajille sähköpostitse. Voit tilata uutiskirjeen ja Ajattele laajasti e-kirjan sivustolla: https://www.cogitaample.fi/The need to expand thinking