Koulutusvienti

Suomalaiset uskovat, että meillä on paljon osaamista, jolle olisi käyttöä maailmalla. Se pitää varmasti paikkansa. Eihän Suomi ole turhaan päätynyt vuodesta 200 julkaistujen PISA-tutkimusten kärkeen. Se on tuonut uutta kansainvälistä yhteistyötä, kun muista maista on tultu Suomeen tutustumaan koulutusjärjestelmäämme.

Kiinnostus on synnyttänyt ajatuksen suomalaisen koulutusosaamisen viennistä. Sen ympärille on muodostunut lukuisia projekteja, joihin on saatu rahoitusta EU:lta tai Suomen kansallisista lähteistä. Projekteissa luodaan yhteyksiä eri maihin, mutta valitettavan usein projektien jälkeen ei synny aitoa tuloksellista liiketoimintaa. Kun rahoitus loppuu, ei löydy maksavia asiakkaita. Ja jos ei ole asiakkaita, ei ole vientitoimintaa.

Menestyksekkään peruskoulujärjestelmän vieminen sellaisenaan toiseen maahan on vaikeaa. Koululaisten oppimistuloksiin vaikuttaa paljon koulun lisäksi heidän muut lähtökohtansa ja se, miten he viettävät vapaa-aikaansa. Suomessa mm. kirjastolla on ollut vahva vaikutus kansan yleissivistykseen.

Tutkintokoulutuksen myyntiä on vaikeuttanut lainsäädäntö. Vuoden alusta muuttunut laki antaa mahdollisuuden periä lukukausimaksuja EU:n ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Mutta kiinnostaako suomalainen tutkintoon tähtäävä koulutus venäläisiä ja aasialaisia opiskelijoita niin paljon, että ovat valmiita maksamaan siitä?.

Suomessa on paljon eri ammattialojen osaamista, minkä vieminen muihin maihin onnistuu helpommin. Ammatillinen täydennyskoulutus auttaa yrityksiä tehostamaan toimintaansa. Suomalainen teknologia yhdistettynä koulutukseen avaa kiinnostavia mahdollisuuksia tarjota vientiin sopivia palvelukokonaisuuksia. Pitää vain löytää näiden palveluiden osaajat, rakentaa osaamisesta vientituotteet ja etsiä tuotteille asiakkaat sopivilta kohdemarkkinoilta. Kuulostaa yksinkertaiselta. Eikä sen tarvitse liian vaikeata ollakaan, kun vain aloittaa työn – askel kerrallaan. Siksi olen mukana myös Kaakkois-Suomen koulutusvientiklusterin toiminnassa. Sen toimintaan voi tutustua tammikuussa 2016 avatulla sivustolla: www.ecsef.fi.

 

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *