Verkostot

Mikroyrittäjällä ei ole varaa pitää kaikkea osaamista omassa yrityksessään, ellei se ole hänen omassa päässään. Eikä sellaista monitaituria liene yrittäjienkään joukossa, joka täydellisesti osaisi kaiken kirjanpidosta myyntiin ja tuotekehityksestä henkilöstöhallintoon. Monia asioita voi tehdä itse, vaikka ei niin hyvin osaisikaan. Usein on myös pakko, koska ei ole varaa ostaa palveluita.  Isossa yrityksessä voi soittaa tietokoneongelmissaan tukipalveluun, mutta yrittäjän on usein oltava myös oman itsensä atk-tuki.

Hyvin tärkeä alue näkyvyyden kannalta – kotisivujen luominen on nykyisin helppoa erilaisilla päivitystyökaluilla, jos vain osaa päättää, minkä alustan valitsee. Jos kotisivuja ei osaa tehdä itse, työn voi ulkoistaa perheen tai lähipiirin juniorille, joka pizzapalkalla saa aikaan riittävän näyttävät sivut.

Monia alueita yritystoiminnassa kannattaisi ulkoistaa, jotta niille saisi ammattitasoisen tekijän: taloushallinto, visuaalisen ilmeen suunnittelu, myynti ja markkinointi, IT-asioiden hallinta, henkilöstöhallinto, tilojen kunnossapito.

Näin myös itselle jäisi aikaa tehdä sitä, minkä parhaiten osaa.

Yrittäjä ei voi olla kaikessa oman itsensä ainoa tukihenkilö. Siksi verkostot ovat tärkeitä. Verkostojen kautta voi saada tarvitsemaansa tietoa tai löytää sen oikean osaajan. Henkilökohtaiset suhteet ovat avainasemassa myös alihankkijoiden kanssa. Ihmisten välinen kemia toimii: jonkun kanssa yhteistyö on mukavaa, joskus toiseen ihmiseen tuntee voivansa luottaa heti alusta alkaen. Verkostoissa on mahdollisuus tutustua tekijöihin ennen kuin heidän kanssaan aloittaa yhteistyötä kiinteämmin.

 

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *