Köyhtyvät omistajat

Uutissyötteessään Talouselämä-lehti otsikoi: ”Suomalaismiljardöörit köyhtyivät”. Pörssissä tosiaan omaisuuden arvo vaihtelee. Mutta jos omistan kaksi paitaa ja toinen niistä kuluu käytössä, niin köyhdynkö? Vai köyhdynkö vasta sitten, kun omistamistani kahdesta paidasta annan tai heitän pois toisen? Sen jälkeen omistan yhden paidan. Omaisuuteni väheni selkeästi kahdesta yhteen.

Yrittäjä omistaa yhden yrityksen – tai ainakin tietyn prosenttiosuuden yrityksestä. Vaikka yrityksellä menisi huonommin, niin sanotaanko, että yrittäjän omaisuus vähenee? Hän tietysti köyhtyy, jos yritys ei huonon tuloksen takia pysty maksamaan palkkaa. Mutta omaisuutta on edelleen se yksi yritys.

Uutisointi pörssiyhtiöiden omistajien omaisuuden hupenemisesta on mielenkiintoista. Omaisuushan on edelleen sama x kappaletta yhtiön osakkeita, vaikka pörssikurssi olisi pudonnut. Omaisuuden väheneminen realisoituu vasta, jos osakkeita myy. Siihen asti se on vain numeroiden pyörittelyä eikä oikeaa köyhtymistä. Vaikka harmittaahan se tietysti, että menettää mahdollisuuden saada osakkeiden myynnistä enemmän rahaa.

– lokakuu 2018

 

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.