Jokerit ja koulutusvienti

Jokerit aloitti syyskuussa kuudennen kautensa KHL:ssä. Media on ryöpyttänyt seuraa siitä, että se pelaa venäläisellä rahalla. Samaan aikaan Education Finland -ohjelma yrittää löytää asiakkaita suomalaiselle osaamiselle.

Taannoinen Pisa-menestys nosti kiinnostusta suomalaiseen koulutusosaamiseen. Teimme jotakin oikein, kun koululaisemme olivat huipulla monien lajien osaamisessa. Ensimmäiset osaajat kiirehtivät viemään oppejaan ulkomaille, kun suomalaisesta osaamisesta kiinnostuneet alkoivat vyöryä maahamme tutustumismatkoille.

Vuonna 2009 Opetusministeriö asetti työryhmän miettimään koulutusvientistrategiaa. Kun valtionavustukset pienenevät, yhä useampi oppilaitos etsii mahdollisuuksia saada osaamisensa myynnistä rahaa ulkomaisilta asiakkailta. Koulutusvientiä edistämään on perustettu kansallisia ohjelmia, kuten nyt pyörivä Education Finland. Onkohan siellä seurattu suomalaisen jääkiekko-osaamisen mahdollisuuksia koulutusvientiin? Onko joku laskenut, minkälaisen summan Jokerit on saanut siitä, että se on vienyt KHL:ään oman osaamisensa?

Kun seura siirtyi tähän Euroopan parasta jääkiekkoa tarjoavaan sarjaan, se sai niskaansa paljon kritiikkiä. Suomalaisten ennakkoluulot saattoivat vaikuttaa, kun sarja sattui pelaamaan Venäjällä. KHL:ssä on suomalaisia ammattilaisia pelaajina ja valmentajina, oli jo ennen Jokereiden siirtymistä. Heidänkin osaamistaan arvostetaan seuroissa, parhaimmillaan miljoonatuloilla.

Suomalaiset ovat usein ajatelleet itseään sillanrakentajina Venäjän ja läntisen maailman välillä. Onko Jokerit menestyksekäs sillanrakentaja? Voisiko KHL kasvaa koko Euroopan kattavaksi sarjaksi suomalaisten avulla? Miksi Kärpät, Pelicans ja HPK pelaavat CHL:ssa, eivätkä KHL:ssä?

Vaikka KHL ei leviäisi koko maanosaan, ainakin Jokerit on vienyt sarjaan suomalaista jääkiekko-osaamista. Mitä muuta suomalaiset osaavat, mistä venäläiset tai muut kansainväliset asiakkaat olisivat valmiita maksamaan yhtä paljon?

– lokakuu 2019

 

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

 

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.